Τελευταία άρθρα

  • 1
  • 2
Prev Next
Γύρισα το πόδι μου, τί να κάνω; (διαστρεμμα)

Γύρισα το πόδι μου, τί να κάνω; (διαστρε…

Το διάστρεμμα της ποδοκνημικής είναι πολύ συχνός τραυματισμός, όχι μόνο στους αθλητές αλλά και στο γενικό πληθυσμό.

Κατηγορία: Οδηγιες, 21/12/2012

Οδηγίες φροντίδας γύψων και ναρθήκων

Οδηγίες φροντίδας γύψων και ναρθήκων

Η τοποθέτηση ενός τραυματισμένου άκρου σε νάρθηκα ή σε κυκλοτερή γύψο, εκτός από ενόχληση και περιορισμό, προκαλέι και απορίες σχετικά με την φροντίδα τους, αλλά και με το τί επιτρέπεται...

Κατηγορία: Οδηγιες, 21/12/2012

Τενοντίτιδα του ώμου (περιαρθρίτιδα)

Τενοντίτιδα του ώμου (περιαρθρίτιδα)

Μια από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στο ορθοπαιδικό ιατρείο είναι ο πόνος στην περιοχή του ώμου. Η διάγνωση που συχνά τίθεται είναι τενοντίτιδα ή περιαρθρίτιδα του ώμου.

Κατηγορία: Οδηγιες, 21/12/2012

Ερωτησεις
ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΡΑΜΠΕΣ

ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΚΡΑΜΠΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

 

Θα μπορούσατε να μου πείτε ποιες είναι οι συχνότερες αιτίες που προκαλούν κράμπες?

Ακόμη και σε άτομα που κάνουν γυμναστικκή, οσο χρειάζεται εβδομαδιαίως.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Οι κράμπες αποτελούν οξείς, μη ηθελημένες, επώδυνες μυικές συσπάσεις που είτε λύονται από μόνες τους ή με διάταση τους πάσχοντος μυος. Ο μηχανισμός που τις προκαλεί δεν είναι πλήρως κατανοητός.Έχουν σαφή κλινικά και ηλεκτρομυογραφικά χαρακτηριστικά που τις ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες παθολογικές μυικές συσπάσεις.

Κράμπες μπορούν να εμφανιστούν σε άτομα που πάσχουν από κάποια νευροπάθεια, από διαταραχές των κινητικών νευρώνων, από μεταβολικά νοσήματα ή σε περιπτώσεις οξείας απώλειας κυκλοφορούντος όγκου (π.χ σε μεγάλη αιμορραγία). Παρ'όλα αυτά κράμπες μπορούν να παρουσιάσουν και υγιείς άνθρωποι, χωρίς ιστορικό νευροπάθειας ή μεταβολικών νοσημάτων. Έτσι κράμπες μπορούν να παρουσιαστούν σε εγκύους, σε αθλητές, στον ύπνο ή μετά από έντονη φυσική άσκηση.

Η αφυδάτωση ή η απώλεια ηλεκτρολυτών (κυρίως καλίου) συχνά ενοχοποιείται για την εμφάνιση των κραμπων αλλά γι'αυτό δεν υπάρχουν επιβεβαιώσεις από επιστημονικά δεδομένα.

Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι οι κράμπες εμφανίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε μύες του κάτω άκρου (γαστροκνημία [γάμπα] άκρος πόδας και οπίσθιοι μηριαίο και τετρακέφαλος λιγότερο συχνά) ενω σίγουρα παίζει ρόλο και η κατάσταση του μυός - κυρίως το αν είναι βραχυμένος.

Εκείνο που προκύπτει από την επιστημονική βιβλιογραφία είναι ότι σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κραμπών παίζει μια αλλοίωση του νευριμυικού μηχανισμού ελέγχου της μυικής σύσπασης.  Η έκφραση της αλλοίωσης αυτής ευνοείται από τον μυικό κάματο ( την κούραση δηλαδή σε μια αθλητική δραστηριότητα ή κατά την διάρκεια μιας οξείας μέγιστης ισχύος μυική σύσπαση) και αντιμετωπίζεται με αναπλήρωση ηλεκτρολυτών

Περισσότερα...